Joj sad sam bas kolima dolazio iz Subotice, na izlazu iz grada ogranicenje je bilo 60... vozim ja 80 i samo vidim izlece pandur na put i to tacno iza znaka gde prestaje ogranicenje za 60... ajoj u tri lepe...
Al' pandur je bio najjaci... pita me da li znam koliko sam isao... I ja rekao da znam, i nakon sto je gledao saobracajnu dozvolu, ja mu kazem da sam suvise mlad i neiskusan da bi mi naplatio kaznu, naravno, kroz salu. Rece on: "Mladi gospodine Jovicu, kazna za prekoracenje brzine na licu mesta iznosi 3000 dinara", zastane na par sekundi - "1000 je za minimalac, a 500 dinara da se razumemo"...
Inace kod nas se sa 18 polaze, a ranije mozes da krenes sa obukom. Sa 21-om godinom se moze polagati za "E" (tri godine vozackog iskustva obavezno).
Uobicajena cena ovde u Novom Sadu (u Beogradu je, verujem, skuplje!) za obuku + polaganje za "B" kategoriju ukupno iznosi negde oko 250-300 Ă¢â€šÂ¬. Fond casova obuke je 40x45 min. Nakon polozenog ispita i voznje i izdavanja vozacke dozvole, pravila su ista kao i kod iskusnih vozaca, tj. nema ogranicenja za vreme voznje i brzinu. Cena polaganja (dakle, bez obuke) je negde oko 2500 dinara, sto je oko 26 Ă¢â€šÂ¬. Ogranicenje broja polaganja nema.
Inace ne znam tacno koliko bi ova gore navedena pravila kod nas vazila posto ove ili sledece godine trebaju da stupe na snagu nova/izmenjena pravila, zamena starih vozackih dozvola za nove (one sa poenima, pa kad svih 18 poena ispusis, moras ponovo na obuku + polaganje, koje ce iz tog razloga biti mnooogooo skuplje nego sto je gore navedeno).
Inace, ogranicenja brzine u Srbiji, ako nije navedeno saobracajnim znakom:
- autoput 120 km/h
- put rezervisan za saobracaj motornih vozila 100 km/h
- naseljeno mesto 60 km/h
Imam polozeno za sve kategorije osim za "E".